Botoks
Botoks aslında bir markadır, etken madde botulinum toksinidir. Bu toksinde Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilir. Botulinum toksini, sinir uçlarından salınan mediatörleri engelleyip, sinir iletimini geçici olarak durdurarak etkisini gösterir. Sinir iletiminin kesilmesi, sinirin aktive ettiği kasın hareketinde azalma ya da tamamen kaybolmasını sağlar. Botulinum toksini piyasada botoks ya da dysport markaları adı altında bulunur. Amerikan ilaç araştırma dairesi FDA’nın da onayladığı Botoks, Dysport tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.
Botoks Nedir?
Botoks uygulanması Gülme, kızma, şaşırma, gözleri kısma gibi mimik hareketleri sonrası yüz cildin de dinamik çizgilenmeler oluşur. Yıllar içinde bu mimik hareketlerin tekrarlanması sonucu ciltte oluşan dinamik çizgilenmeler kalıcı hale gelir ve bu alanlarda kalıcı kırışıklıklar ortaya çıkar. Kırışıklıklar en sık alın, kaş arası, göz dış kenarları ve ağız çevresindeki gülme çizgilerinde görülür. Mimiklerini kullanma alışkanlığı, mesleği, güneşe maruziyet süresi, yüz cilt-kas yapısı, yaş ve cinsiyetine göre kırışıklıklar kişiye bağlı olarak değişik derecelerde olur.
Göz dış kenarlarındaki ve alındaki çizgiler kişiyi daha yaşlı bir görünüm, kaş arasındaki çizgiler ise kişiyi kızgın bir ifade görünümü verir. Yüz mimik kaslarına botoks uygulanarak bu kasların hareketleri azaltılır ve dolayısıyla kas üstündeki cildin kas hareketlerine bağlı kırışması da azaltılır. Bu sayede hem yaşlı ve kızgın olarak görünen yüz ifadesinde de belirgin bir düzelme hem de yeni kırışıklıkların oluşması içinde koruyucu bir etki sağlamış olur.
Botoksun ayrıca Kaş kaldırma etkisi de önemlidir. Botoks ile kaşın dış uç kısmının 1-2 mm kalkması ile estetik olarak daha güzel görünümlü kaş elde edilmiş olunur.